Kruidenboter maken

Kruidenboter kruiden

Kruidenboter: welke kruiden gebruik je?

Welke kruiden gebruik je om kruidenboter te maken? Als je een smalle beurs hebt, kun je gewoon kijken welke gedroogde kruiden je in je keukenkastje hebt staan, en een combinatie maken van diverse kruidenboter kruiden, zoals peterselie, bieslook en/of Italiaanse kruiden. Teentje uitgeperste verse knoflook of knoflookpoeder toevoegen. Let op: zelf een teentje of twee knoflook door een knoflookpers halen is niet ingewikkeld, en zorgt voor een stukken beter resultaat dan knoflookpoeder!

Tenslotte zout, peper en (eventueel) paprikapoeder erbij voor een mooie kleur. Als basis voor de kruidenboter kun je gewone margarine gebruiken. In de luxere varianten wordt roomboter met kruidenboter kruiden gebruikt.

Kruidenboter kruiden Koriander Citroen

Klassieke kruidenboter

Dit recept wordt genoemd in Nederlandse kookboeken. Neem 100 gram ongezouten roomboter en meng het goed door met 2 eetlepels citroensap, een gesnipperd uitje, een mespunt mosterdpoeder, en een snufje peper en zout. Je kunt je kruidenboter kruiden met gehakte verse tuinkruiden (bijvoorbeeld peterselie, bladselderij, kervel en bieslook). Je kunt ook verse kruiden uit de diepvries gebruiken. Vers gemalen peper en grof zout is aan te raden.

kruiden kruidenboter zout

Wat meer exotische kruidenboter

Je kunt je kruidenboter kruiden met geperste teentjes knoflook, citroensap, tabasco en verse kruiden uit de tuin. Een Oosterse variant is met verse munt of koriander.

Andere tips

Voor de gemaksmens zijn er ook zakjes kant-en-klare kruidenboter kruiden. Je kunt zelfs kiezen voor een smaak, zoals Provençaals. Zet je kruidenboter voor gebruik een tijdje in de ijskast om op smaak te komen.